Konsten att resa med tonåring

Visst är det härligt att resa hela familjen tillsammans, men när barnen kommer upp i tonårsåldern och intressen ändras, blir det allt svårare att pussla ihop en resa som passar alla familjemedlemmar.

Många gånger blir den där familjeresan man pratat om inte av på grund av många saker:
 • Ekonomi - det är dyrt att resa när barnens flygbiljetter och boende kostar som vuxnas
 • Alla kan inte få ledigt samtidigt
 • Ni kan inte enas om resmålet
 • Några i er familj vill gärna resa medan andra vill hellre stanna hemma 
 • Du är varannan vecka-förälder
Då kan det vara ett bra tillfälle att göra en liten tripp på tu man hand med tonåringen.
Du kommer att lära känna ditt barn och dig själv på nytt men framförallt får du tid att umgås med din tonåring utan att behöva konkurrera med hans vänner och syskon.

Mamma-dotter resa till Paris


Jag har gjort ett antal resor på tu man hand med mina tonåringar, en tjej och en kille sedan de var tolv år. De flesta resor har gått till en storstad i Europa (för jag vill gärna introducera Europas huvudstäder för mina barn ) och det har varit underbart att resa med bara ett barn.

Här kommer några tips, funderingar och lärdomar jag vill dela med mig.

Val av resmål

Antingen väljer du eller barnet resmål. Känner du till ditt barns resedrömmar, kan du ordna en resa som överraskning. Eller så får tonåringen välja och då blir det ofta den här staden...

London by night

Men om ni redan har åkt till London och idéerna har tagit slut, gäller det att lista ut vad ditt barn skulle tycka om.
Du kan ge din tonåring några förslag på resmål som skulle passa er budget och gärna lite länkar till aktiviteter som du tror ditt barn skulle tycka om.
 
Tycker tonåringen om att fotografera? - res till Paris med alla fantastiska byggnader och parker.

Paris

Det blev en hel del intressanta bilder när min femtonåring fotograferade i Paris.

Är han/hon intresserad av historia?- res till Rom , Berlin eller varför inte till Edinburgh.

Berlin
Berlin
Edinburgh


Väg in tonåringens språkkunskaper eller fritidsintressen.

Läser ditt barn franska i skolan? Flyg till Nice på sportlovet när resorna dit är billiga. Njut av våren som kommer tidigt där.

Nice - Franska Rivieran


Spelar ditt barn fotboll eller tennis? Då kan ni besöka en stad där det spelas en fotbollsmatch eller en tennisturnering.
Det blev en upplevelse för min son att se sin idol Rafael Nadal spela tennis i Franska öppna i Paris. Biljetterna i början på turneringen var lättillgängliga och inte alls dyra.Är din tonåring sugen på att lära sig surfa? Då passar San Sebastian i norra Spanien perfekt. Ditt barn kan gå i surfskola medan du chillar på stranden.

San Sebastian- surfing för tonåring


Har tonåringen börjat intressera sig för musik? - undersök om ni kan gå på en rockkonsert eller varför inte en musikal.

musikal med tonåring i London

Tycker ditt barn om shopping? - ta reda på vilken stad som erbjuder en bra shopping.

shoppa med tonåring i New York

Det kan vara en bra idé att välja ett resmål där shoppingen inte ruinerar er. Under min och dotterns resa till Lissabon besökte vi shoppingcentret Vasco Da Gama där många av de populära ungdomsbutikerna finns under samma tak. Priserna där var mycket lägre än här i Sverige.


Shoppingen kan också vara inriktad på ett specialintresse.
Gillar ditt barn att sy? Då får ni åka till Goldhawk Road i London som kryllar av billiga tygaffärer.
Drömmer din tonåring om att köpa en elgitarr, är Guitar Center i New York ett ställe att lägga på minnet.


Reslängd

En reslängd på 3-4 dagar kan vara en bra kompromiss om ditt barn inte vill vara borta hela sin lovvecka. Då gäller det att inte resa för långt och helst ta direktflyg. Därför passar resmål i Norden och Europa bäst för en weekend på tu man hand med tonåringen.
Vill ni däremot besöka ett resmål längre bort som till exempel New York, är en vecka att föredra.

På vägen

Uppmuntra tonåringen att försöka orientera sig i den nya staden själv. Att köpa tunnelbanebiljett, hitta rätt tågperrong eller hitta tillbaka till hotellet ger ditt barn en bra träning inför framtidens egna resor och stärker självförtroendet.

resa med barn till London

Boende

Man kan lätt tro att tonåringar inte bryr sig om var de sover men resan kan få en lyckad start om ni checkar in på ett udda eller ett coolt hotell. Det behöver inte kosta mycket heller. Många mindre hotell har designrum där ni kan välja ett rum som passar just ditt barn.

I Lissabon bodde vi på ett mindre hotell där varje våning var inrett efter ett tema. Vår våning doftade frukttuggummi (bubbelgum) och rummet var inrett i vitt och rosa.

Lissabon med tonåring

Har du och din tonåring olika syn på vad ni vill göra på hotellrummet (ligga i sängen, snapchatta och kolla på Facebook eller läsa en bok på balkongen med utsikt), försök att boka ett rum där båda alternativ är möjliga. Då blir ni båda nöjda och du slipper bli uttråkad under tiden ditt barn får sin dagliga dos av internet.


WiFi 

Kontakten med vännerna är viktig för din tonåring. Kontrollera innan resan att hotellet har gratis wifi. Sen kan man komma överens om regler som gäller för surfandet - ingen mobil vid fika eller på restaurangen eller vad som passar just er.Annat att tänka på vid bokning av hotell

Finns det en mataffär i närheten så att ni lätt kan fylla på snacks och dricka? Vissa tonåringar är ständigt hungriga.

Välj gärna ett hotell nära en buss/tunnelbanestation. Att gå långa omvägar när man varit ute på sightseeing, är inget att rekommendera.

Frukost - är den viktig för er? Serveras en kontinental-eller bufféfrukost? Reser du med ett barn som knappt äter något till frukost, är det inte värt att betala för frukosten på hotellet. Har du en tonåring som är vrålhungrig redan på morgonen, är det bra med en rejäl frukost.
Att äta frukost på hotellet innebär också att stiga upp i god tid, vilket kanske inte passar just er. Vi tyckte att det var så skönt att få frukosten serverad i vårt rum när vi bodde i Rom på ett litet Bed&Breakfast.Reser du med en tonåring som ständigt är hungrig kan det vara bra med ett hotell som bjuder på snacks, dryck och lättare tilltugg dygnet runt.

Berlin med tonåring - Hotel Casa Camper
Berlin - Hotel Casa Camper

Sightseeing


Om ditt barn inte är så förtjust i långa promenader - ta en busstur. Många städer har så kallade hop-on hop-off bussar som är ett bekvämt sätt att åka runt till stadens sevärdheter. I London och Edinburgh valde vi en hop-on buss med en engelsktalande guide vilket blev en upplevelse i sig.

London med tonåring

Eller varför inte uppleva staden på cykel.

Central Park i New York

Berlin med tonåring
Berlin - East Side Gallery

En stadspromenad kan innehålla så mycket annat än bara sevärdheter som står i turistbroschyren. Ta en graffiti-tur och spana efter coola väggmålningar som finns i de flesta storstäder.


Det kan vara roligt för din tonåring att promenera genom de rika områden i London och spana in lyxbilar.


Att hänga i parken eller mata ekorrar kan vara högt uppskattat av din tonåring. Långt borta från sina kompisar och grupptrycket behöver han / hon inte vara den tuffa killen eller coola tjejen och kan fortfarande vara ett barn som med glädje tillbringar flera timmar i parken med att mata ekorrar.


Att besöka en marknad som Portobello Road market och Camden market i London kan vara en rolig utflykt för tonåringen. Här hittar ditt barn presenter till sina kompisar där hemma. Var beredd på trängsel och ha en smula tålamod.

Portobello Rd marknad

Reser du med en tonåring som inte gillar shopping, kan en matmarknad där ni köper snacks vara ett alternativ.

Resa med tonåring till Valencia

Utflykter

Undersök om det finns annat att se och göra när ni har sett staden.
Besök ett slott som Sintra nära Lissabon eller Versailles nära Paris.

Sintra 

Mörka platser och läskiga platser kan vara spännande. 
Många tonåringar gillar London Dungeon och Paris katakomber.
I Edinburgh kan ni ta en guidad tur i stadens underjordiska gångar.

Paris katakomber

Besök en djurpark - kanske upptäcker du att din data/teknikintresserade tonåring har en annan mjukare sida. Biopark i Valencia blev en trevlig överraskning för oss.

Valencia med tonåring

Museer

Många tänker att tonåringen inte är det minsta intresserad av museer men faktum är att det finns en del väldigt intressanta ställen som kan väcka ditt barns nyfikenhet. I London och Edinburgh är många museer dessutom gratis. Då kan man göra som vi gjorde vid besöket av Londons Naturhistoriska museum- gå och se en särskilt avdelning.Mat

Om ditt barn vågar - prova gärna spännande maträtter på resmålet.


I de stora kosmopolitiska städerna som London och Berlin bjuds det på mat från hela världen. Här kan du läsa om tonåringens matfavoriter i Berlin.

Berlin med tonåring

Men om han hellre vill ha pizza och hamburgare varje dag, gör inte så stor grej av det. Leta upp en restaurang som förutom hamburgare levererar en cool inredning (som Hard Rock Café) och din tonåring blir mer än nöjd. 


Eller varför inte välja en restaurang med lite udda design som den här restaurangen i Budapest.På kvällen


Kvällsaktiviteter kan vara svåra att hitta på när man reser på tu man hand med tonåringen. I London, Edinburgh, New York har vi sett en musikal. I Budapest såg vi en vacker balettföreställning.

Budapest med tonåring

Tonåringar är nattmänniskor - gå ut och se staden upplyst och magiskt vacker sent på kvällen.


Rom
New York med tonåring


Roliga eller annorlunda upplevelser där ni skrattar tillsammans är guld värda.
När jag och sonen besökte IMAX-biografen i Valencia för att se en naturvetenskaplig film, skrattade vi ihjäl oss när vi skulle använda de här konstiga hörlurarna.


När jag och min dotter besökte New York, blev en limousine färd en rolig gemensam upplevelse.

Mamma-dotter resa till New York


Chilla och softa


Sist men inte minst är pauser viktiga. Att ta det lugnt är en viktig ingrediens för en lyckad resa på tu man hand med tonåringen.

Sätt er på gräsmattan utanför Sacre-Coeur basilika i Paris och beundra utsikten över staden.

Paris med tonåring

Vandra uppför en kulle i Edinburgh och ha picknick med utsikt.


Fika länge på en uteservering i gamla Lissabon och njut av utsikten i de här sköna möblerna.

Lissabon- Portugal

Köp picknickmat och spendera en hel dag i Central Park om ni har en vecka i New York.

New York - central Park


Till alla er som skulle vilja resa iväg med tonåringen men tvekar.....

Vad är det värsta som kan hända?
Att tonåringen säger:"Aldrig mer att jag skall resa med dig!" Troligtvis blir det inte så utan snarare får du inte höra några kommentarer alls. Kanske får du höra ett konstaterande från tonåringen: "Det här var intressant "(menat annorlunda men inte så dumt) eller så får du puss på kinden eller blicken som säger "Tack, jag gillade det".

Så res iväg med ditt barn. Du kommer inte att ångra dig!

Takbar i New York med tonåring


Mina resor med tonåringen:

Valencia på höstlovet
Valencia på höstlovet/ stadspromenad
Valencia på höstlovet/  marknader
Valencia på höstlovet/ science museum, djurpark
Valencia på höstlovet/ utflykt till stranden

Nice på sportlovet/ 
Nice på sportlovet/ vandring
Nice på sportlovet/ karnevalen

Rom på våren

Budapest på påsklovet
Budapest på påsklovet/ promenader, caféer, opera

Paris på sommarlovet
Paris i repris

New York på våren
New York på våren/ shopping, utsikter, musikal
New York på höstlovet/ Halloween
New York på höstlovet

London

Lissabon på höstlovet

Edinburgh

Berlin på sommarlovet

11 kommentarer:

 1. Intressant inlägg, tror inte jag sett ett inlägg om hur man reser med tonåringar förut, det har varit mest fokus på småbarn i de flesta andra bloggar :)

  SvaraRadera
 2. Tack! Kan det vara så att tonåringen kanske stannar hemma hos t ex mormor när de vuxna reser iväg medan småbarn vill vi inte lämna hemma.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag surfat runt på dina sidor! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen! Hoppas att jag kunde bidra med något. Fråga gärna om du undrar något...

   Radera
 4. Var precis iväg med min 14 åriga son en vecka i Tokyo. Hans drömresmål, han fick planera veckan och det var hur bra som helst. Två utflyktsmål per dag, frukost ute på en bänk, lunch på enklare ställen och fika pauser..., middag spontant där vi var. Mat är viktigt och tid att smälta intryck. Men vilket minne för livet vi har tillsammans. Nu planerar jag att åka med min dotter när hon fyller 14. Tack för bra inspiration!

  SvaraRadera
 5. Det måste ha varit en fantastisk resa som ni har gjort! Japan står högt på min önskelista. Lycka till med nästa resa.

  SvaraRadera
 6. Kanontips tycker jag! Dottern på snart 17 år meddelade efter senaste resan i påskas att hon nu är färdig med familjeresor och i fortsättningen hellre vill stanna hemma (buhu). Men kanske kan jag locka med en mor-dotter resa till någon huvudstad i framtiden, Lissabon blev jag väldigt sugen på. Sönerna på 10 och 14 år vill hänga med oss ett tag till, tack och lov.

  SvaraRadera
 7. Tack. Det är mysigt att åka iväg med sin dotter. Hoppas ni kommer iväg.

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen! Våra tonåringar ville inte heller följa med på solsemester med småsyskonen i år, utan det blir en trip till London för mig tillsammans med dottern. Hon älskar Harry Potter, så vi ska besöka Warner Bros studio och andra Harry Potter ställen. Sönerna gillar Fotboll så med dom funderar vi att resa till Barcelona eller Madrid, där deras favoritlag spelar. Men tyvärr lär vi inte ha råd att gå och kolla någon match… biljetterna är super dyra!

  SvaraRadera
 9. Tack! Kul med en H Potter-resa. Jag högläste alla de tjocka H Potter-böckerna för min dotter när hon var yngre bara för att jag också ville följa berättelsen.

  SvaraRadera
 10. Tack för bra tips och inspiration! Funderar på en resa med min dotter i höst då hon fyller 13 år.....

  SvaraRadera