Det blir aldrig som man tänkt sig

Det blir aldrig som man tänkt sig. Det har jag lärt mig efter att ha gjort en hel del resor.

Man har en bild i huvudet hur det kommer att se ut eller bli, men ibland är verkligheten en annan.
I San Diego skulle vi till den närmaste stranden. När vi hittade den, såg den inte alls som vi hade föreställt den.


När vi i San Francisco bestämde oss för att köra ut från staden för att se solnedgången, blev den inte alls som vi tänkte. San Francisco dimma hade lagt sig som ett täcke över staden, men kvällen blev vacker ändå.


När man reser händer det att saker och ting inte går som man har planerat.
Oförutsedda händelser inträffar, ibland roliga och komiska, ibland tråkiga. Barnen eller de vuxna i familjen blir sjuka, flyg blir försenat, man går vilse.

Thailand - Koh Chang.
Vid den här stranden hade vi tänkt stanna över nyåret. Invänta det nya året med middag och kanske kvällsbad... Men när thailändare började den sista dagen på året att bygga en scen i vattnet precis utanför vårt hotell, började vi ana att särskilt lugnt firande skulle vi inte få.


Det visade sig att vi hade prickat det stället på hela ön där thailändare skulle festa med en stor beachparty. Gissa om vi sov något den natten...Nej. Tur att det bara varade en natt.


Thailand - Bangkok.
När vi skulle besöka Grand Palace i Bangkok kollade vi upp vilka regler som gällde klädsel och spams runt slottet. Vi lämnade våra shorts hemma och gick förbi alla lurare som försökte tala om att slottet var stängt.


Ändå blev vi stoppade vid ingången med hänvisningen till den här skylten. Våra sommarbyxor som slutade ovanför ankeln räknades som för korta byxor och det var bara att vända om. Även många som hade tighta stretchjeans fick inte komma in. (se bilden) Vi gick istället till ett annat jättefint tempel.

Lärdom - läs på noga vad som gäller klädsel och andra regler för religiösa ställen.


Vi blir överraskade av vädret.

Florida - Orlando.
Strax innan jul kom vi till Orlando efter att ha njutit av solen i Miami.
Det blev en mindre chock för många besökare när de vaknade till ett 0-gradigt Orlando. Lägg märke till de varma jackorna och mössorna på bilden. Som tur hade vi kollat upp att en ovanlig kallfront var på väg mot Florida och tagit med oss varmare kläder. Snön på bilden är inte riktig - så riktigt illa var det inte.


Italien - Venedig
Ibland kan det också vara för varmt. Barn är bra på att hitta sina egna lösningar på problemet.


Grekland - Korfu.
Vi hade hyrt en cool bil men barnen blev inte särskilt glada. När ute är +30 grader varmt, vill man inte åka någon jeep utan hellre en gammal bil med luftkonditionering. Så dagen efter bytte vi till den och alla var nöjda.


Spanien - Mallorca.
En gång upplevde vi en riktig tornado. En vacker höstdag på den lilla orten Playa Pollenca blev himlen svart, det började blåsa och snart öppnades himlen.


Nästa dag sken solen som vanligt men i tidningen kunde vi läsa att en tornado hade dragit över Mallorca och i Palma hade stormen till och med orsakat skador. Tur att vi var hemma i vår semesterlägenhet.


Kalifornien - Highway 1.
Alla har hört talas om den berömda dimman på västkusten som dyker upp från ingenstans. Det stämmer verkligen. Här hjälpte ingen planering. Vi fick följa naturens krassa skiftningar. Stanna när dimman släppte, köra försiktigt när den föll. Sagolikt och trolskt var det i alla fall.Att välja fel strand.

Grekland - Korfu.
Vår bilutflykt till den här fina stranden blev väldigt kort när vi upptäckte att det var en nudiststrand. Undrar om våra då små barn hade brytt sig om det överhuvudtaget....Att felbedöma avstånd eller inte hitta vägen tillbaka.

Thailand - Krabi.
När båtföraren släppte av oss på den här lilla ön, kom vi på idén att gå runt hela ön. Det tog mycket längre tid än vi hade beräknat och vi var rädda att båtkillen inte skulle vara kvar när vi äntligen kom tillbaka till starten. Men han var kvar- han ville ha sina pengar. Tur för oss.


Kalifornien - Los Angeles Downtown.
Kolla noga var ni parkerar er bil, särskilt i kvarteren där alla kontorsbyggnader ser likadana ut. I USA är kvarteren i storstäder enorma och det tar lite tid att springa runt för att leta rätt på den parkerade bilen.


Kalifornien  
Ibland blir det som man tänkt sig men inte för alla. Det kan vara "farligt" att släppa in två shoppingsugna tjejer i en stor amerikansk outlet mall. Det fick våra "pojkar" erfara... 


Det händer att barn och vuxna blir sjuka eller skadar sig under resan. Grips inte av panik. Det brukar ordna sig. Det finns bra medicin utomlands, ofta mer effektiv än hemma och att komma till läkare går oftast fortare än i Sverige.

Thailand - Koh Lanta.
Småbarn sväljer poolvatten och i Thailand är det vattnet inte av den bästa kvaliteten. Så efter ett par dagar med mycket bad blev vår 6-åring magsjuk, lagom till sin sjunde födelsedag.


En kväll när vi skulle äta middag vid havet, lade han sig bara ner i sanden. Inte ens hans favoritleksak -kokosnöt var längre intressant. När han inte blev bättre efter några dagar gick vi till det lokala apoteket och fick höra att det förmodligen var bakterierna i poolvattnet som hade orsakat hans diarré. Vår svenska medicin som vi hade med oss var alldeles för svag mot dem. Vi fick "killermedicin" (antibiotika) och den gjorde susen.


Thailand - Koh Phi Phi.
När vi kom till en strand med apor blev de mycket närgångna. De ville inte ha bananer utan vatten för det var mycket varmt. När allt vatten hade tagit slut blev aporna aggressiva och vi fick kasta oss bakåt i vattnet (aporna gillar inte vatten) för att rädda oss.


Det resulterade i att jag slog i svanskotan på ett stenigt parti i vattnet och min kamera blev förstörd. Det positiva - vi blev inte bitna. På kvällen fick jag gratis massage av två thailändskor som tyckte synd om mig. De gav mig också en burk tigerbalsam att smörja in min onda rygg.

Lärdom - ha respekt för djuren.USA - Florida - Sanibel Island.
Till synes vit och fin strand. Vi tänkte promenera längs havet men efter bara några meter skar vår 10-åring foten på en av de vassa snäckorna som täckte strandkanten. 

Lärdom - Vi skulle inte gått iväg barfota utan använt flip-flops. USA- San Francisco
Strax innan vi skulle resa hem fick mannen i familjen alltmer ont i hälsenan. Vi hade gått uppför de branta gatorna. Till slut gjorde det så ont att vi fick uppsöka läkare.  Dagen vi skulle checka ut från vår lägenhet, höll vi ett kort familjeråd där vi bad barnen att packa ihop och plocka undan i köket medan jag skulle köra pappa till den närmaste "walk in clinic". Inom en timme fick min man komma till en läkare, blev röntgad och fick svar, medicin och kryckor. När vi kom tillbaka från läkaren, hade barnen packat nästan allt. Vi hann med flyget.
Efteråt tänkte vi :"Vilken tur att vi började resan med Los Angeles och inte med San Francisco. Hade vi gjort tvärtom, hade vi kanske inte kommit längre än till San Francisco.

Lärdom - Se till att ha en hemförsäkring som täcker kostnader för läkarbesök utomlands. Det hade vi, annars hade läkarbesöket kostat oss en rejäl summa pengar.


Spanien - Mallorca
Vår son kunde inte låta bli att röra vid de vackra kaktusfrukterna och stack sig i fingrarna. Det blev mycket skrik under tiden som vi pockade ut de vassa taggarna.

Lärdom - Rör ej växter du inte känner till.


Mexico - Youcatánhalvön

I Mexico kunde man bli magsjuk - hade vi läst innan resan. Det var inte den goda maten som var faran utan vattnet. Med alla försiktighetsåtgärder lyckades ändå två i vår familj bli magsjuka. Vi misstänkte coca-cola på en snabbservering.

Lärdom - Se till att all dricka ni blir serverade kommer från en flaska som blir öppnad framför er.


Vår Mexikoresa är den resan som toppar listan på saker som gick fel. Det började med att någonstans på väg mot Chichén Itza gick vår hyrbil sönder. Vi hade inte förbokat en och det var svårt att få tag på en bil under julhelgen. Den bilen vi till slut hittade hade många fel och överlevde inte alla tops (farthinder) som finns på de mexikanska vägarna. Efter att ha rullat bilen bort från vägen (med hjälp av några mexikaner som stannade för att hjälpa)  ringde vi Hertz. De lovade att skicka vägassistans som skulle hämta oss snart.


Men i Mexiko går allt i sakta takt, alla tar det lugnt. "Snart" kan betyda "någon gång idag" det vill säga "efter många timmar". Så efter lång väntan bestämde vi att jag och barnen skulle tillbaka till vår lägenhet. Där hjälpte lägenhetsmanager mig att kontakta bilfirman igen. Han förklarade att man skulle vara bestämd men trevlig och inte pusha för mycket, och att man skulle ringa från olika telefoner. Så nu vet jag hur man gör business i Mexiko.


Slutligen kom min man tillbaka. Efter många timmars väntan, plockade Hertz upp honom och fixade en annan bil.
Lärdom - Vid bilhyra, kolla upp recensioner om de olika uthyrningsfirmorna på orten. Förboka bilen om ni reser under högsäsong i Mexiko - amerikanerna och kanadensare tar slut på alla hyrbilar.


Där slutar inte hela historien. Nästa dag efter att ha besökt Chichén Itza lyckades vi låsa ut oss från vår nya hyrbil. Tur i oturen hände det på en parkering intill Ek Balam, ett annat pyramidområde. Här fick vi genast hjälp av mexikaner. Unga och gamla blev engagerade i vårt projekt att bryta sig in i vår egen bil. Jag avslöjar inga detaljer om hur vi gjorde det, men mexikanerna fixade en bilantenn och vi hade vår armékniv som hjälpmedel. Kniven gav vi sedan bort till en av tonårspojkarna som hjälpte oss.


Efteråt fortsatte vi vår semester med snorkling bland sköldpaddorna i Akumal.
Den "Grande Finalen" blev vår hemresa. När vi satt på flyget redo för att lyfta, meddelade kaptenen att något var fel med planets elektroniska utrustning. Efter att mekanikerna tittat på felet togs beslutet att alla skulle tillbaka till terminalen och vi inte skulle flyga med det här planet. Eftersom den kanadensiska kaptenen inte litade på de mexikanska mekanikerna, skulle nytt plan komma från Kanada och det betydde att vi var tvungna att stanna över natten.

Air Canada personal kom med informationen och därefter fick alla passagerare fri led genom immigrations. Ute väntade bussar som körde oss till ett hotell i närheten. Alla fick snabbt rum och gratis middagsbuffé i restaurangen. På morgonen fick vi frukost och busstransport tillbaka till terminalen. Biljetterna var ombokade men nu kom den mindre roliga nyheten - två mellanlandningar med långa väntetider. Det var bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.


På första stoppet i Toronto lärde vi oss hur man fixar många matkuponger (food vouchers) för betalning på flygplatsmatställen. En trevlig servitris på ett ställe där vi åt lunch för kuponger vi hade fått från Air Canada, upplyste oss om att vi kunde fixa fler kuponger om vi bara gick till deras servicedisk lite senare när deras personal bytes av. Mycket riktigt fick vi nya vouchers av en annan personal och då blev det nytt Starbucks besök för att köpa iskaffe och efterrätt.


På nästa stoppet i Frankfurt lärde vi också att även om biljetterna är ombokade så går det att ändra dem med bättre väntetider om man bara söker upp Lufthansa och frågar snällt om det finns möjlighet att komma hem med ett tidigare plan. Fixat och klart - vi fick plats på det första flyget till Köpenhamn och slapp vänta igen. Lufthansa för övrigt har vi bara goda erfarenheter från alla resor vi har gjort med dem.

Till slut kom vi hem, en dag senare än planerat. Efter att ha lämnat in alla uppgifter till vår hemförsäkring och kreditkortsförsäkring, fick vi faktiskt ersättning för ett par tusen kronor per person.

Lärdom - Köp flygbiljetter med kreditkort (då ingår helt ok reseförsäkring) eller se till att ha en extra reseförsäkring i er hemförsäkring. Vi har fått användning av den flera gånger.


Efteråt kan man tycka att "Usch, vilken mardrömsresa det blev!" men faktum är att just den här resan gav oss, vuxna och barn, flest lärdomar och minnena är härliga ändå.
Att snabbt kunna lösa problem är en av de förmågor som mina barn kommer att behöva i framtiden och det har de fått träna när något oplanerat inträffat.
Vi lärde oss att snabbt tänka om, vara flexibla, behålla lugnet och göra det bästa av situationen.


Innan man reser iväg, föreställer man inte att något allvarligt skulle inträffa, men tyvärr händer det ibland. I resebloggen 4000mil har Gunilla, en van resenär sammanställt tips om vad man skall tänka på om man blir sjuk eller råkar ut för en olycka utomlands. Läs hela hennes reseberättelse här:
http://4000mil.se/index.php/att-bli-sjuk-eller-raka-ut-for-en-olycka-pa-resan/#more-3817


1 kommentar:

  1. Fint inlägg med vääääldigt många exempel. Ibland blir det ju inte som man tänkt sig utan ännu bättre och tur är väl det!

    SvaraRadera